Duurzame houtsoorten

Bulko Nederland B.V. streeft naar duurzaam bouwen! 

 

Bij Bulko Nederland B.V. zijn verschillende houtsoorten verkrijgbaar met een hoge duurzaamheid. 

Hout is een natuurlijk product, wat tot gevolg kan hebben dat het hout gaat werken. Zo kan het hout, na impregnatie, gaan krimpen als het weer opdroogt. We spreken hier over enkele millimeters, maar dit is helaas onvoorkoombaar. Ook kan er door de natuurlijke werking van het hout, kleine kieren en scheuren ontstaan. Wanneer hout zwart geïmpregneerd is en er temperatuursverschillen opspelen, bestaat er de kans dat het hout sneller vervuild en rot. 

 

ThermoWood®: relatief goedkoop, duurzaam en ecologisch verantwoord!

ThermoWood is afkomstig van snelgroeiende bomen in duurzaam beheerde bossen in Noord-Europa. ThermoWood is afkomstig uit Finland en volledig onderhoudsvrij! 

ThermoWood is thermisch behandeld hout, waardoor het hout veel minder gevoelig is voor rot, schimmels en vocht. Door de hoge verhitting van het hout (200 graden) wordt het vocht gehalveerd en versterkt het bovendien de weerstand van het hout. De duurzaamheid wordt door de verhitting sterk verbetert. Tijdens de verhitting worden geen chemische middelen gebruikt, in tegenstelling tot bij geïmpregneerd hout. De ecologische voetafdruk van ThermoWood is dan ook vrij gering. ThermoWood heeft eigenlijk dezelfde eigenschappen als hardhout, maar is goedkoper en milieuvriendelijker met dezelfde duurzame kwaliteiten.

Thermowood hoeft niet gebeitst en gecoat te worden ter bescherming (kan natuurlijk wel). Het hout krijgt in de loop der tijd een mooie zilvergrijze tint krijgen. Het hout is dus volledig onderhoudsvrij! Wanneer de kleur bepaald wil worden, kan het geheel het best geolied of gebeitst worden. Zorg dan voor een beits of olie met UV-filter (duurzaam).

Belangrijkste eigenschappen ThermoWood®

 • Zeer ecologisch verantwoord type hout
 • Geschikt voor woningbouwprojecten, gevelbekleding, schuren en bergingen
 • Tijdens verhitting worden er geen chemische middelen gebruikt, in tegenstelling tot geïmpregneerd hout
 • Zeer hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse I
 • Volledig onderhoudsvrij
 • Levensduur van 15 tot 25 jaar

 Lees alles over ThermoWood.

Nobelwood is een tropisch soort hardhout met een zeer lange levensduur!

Nobelwood is een geniaal alternatief voor tropisch hardhout. 

Dennenbossen verschaffen ons goed beheerd en vrijwel onbeperkt grondstof voor Nobelwood. Het hout wordt gemodernificeerd met biopolymeren die afkomstig zijn van de afvalbiomassa van rietsuikerstengels. Na droging en polymerisatie is het voordien zacht naaldhout duurzaam, sterk en stabiel geworden. Het ziet er uit en gedraagt zich als teak. Nobelwood is 100% biologisch uit verantwoorde bosbouw en presteert superieur. 

De bedreiging van tropisch regenwoud behoeft geen toelichting. De houtoogst daarin is voor 99,5% niet volgens verantwoorde maatstaven gecertificeerd. Duurzaam bouwen met hout vraagt om een antwoord. Nobelwood is dat antwoord. De basis, dennenhout is en blijft duurzaam beschikbaar. Geen aanslag op ecosystemen en wel een CO2-neutrale grondstof, De polymeertechnologie is gebaseerd op afval uit rietsuikerteelt en daarmee een optimalisatie van de tropische landbouw. Zo gaan verantwoorde bosbouw en landbouw hand in hand. 

Het dennenhout wordt doordrenkt met in water opgeloste biopolymeren. Na droging versterken en verduurzamen de polymeren de houtcelwanden. Zo wordt met een minimum aan materiaal een maximaal effect bereikt. De technologie is schoon, veilig en betrouwbaar. Het eindproduct Nobelwood bestaat louter uit biologisch materiaal. 

Nobelwood voldoet aan duurzaamheidsklasse I. Dat betekent een levensduur van 50 jaar in weer en wind en 25 jaar in contact met grond en water, vergelijkbaar met bijvoorbeeld teak. In de aanloop naar productie is het product al jarenlang getest, ook in extreme omstandigheden. De prestaties laten zien dat het zonder risico kan worden toegepast.

Net als hardhoutsoorten vergrijst Nobelwood. De vergrijzing is homogeen zonder vlekken. Nobelwood is niet gevoelig voor oppervlakteschimmels wat sommige op zich duurzame houtsoorten laten zien. Zo blijft Nobelwood een egale zilvergrijze uitstraling houden.

Belangrijkste eigenschappen Nobelwood

 • Alternatief voor tropisch hardhout
 • Jarenlang getest in aanloop naar productie, ook in extreme omstandigheden
 • Extreem hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse I
 • Levensduur van 50 jaar in weer en wind en 25 jaar in contact met grond en water

 

Eiken heeft een zeer robuuste uitstraling en is een duurzame houtsoort!

Eikenhout leent zich uitstekend voor het construeren van de meest uiteenlopende projecten. Door de duurzaamheid en de makkelijke verwerking is het ideaal voor het vervaardigen van constructies die tegen een stootje moeten kunnen.

Er wordt geadviseerd om RVS bevestigingsmaterialen te gebruiken. Dit omdat er looizuur kan vrijkomen uit het eikenhout en lelijke vlekken op het bevestigingsmateriaal kan veroorzaaken. Eikenhout is een houtsoort die werkt en reageert op weersomstandigheden, dit betekent dat er iets meer sprake kan zijn van lichte vervormingen en scheurvorming. Eikenhout kan noesten bevatten en is er sprake van kleurverandering van het eikenhout, indien het onbehandeld in contact komt met vocht.

Daarnaast zal onbehandeld eikenhout eerst zwart worden en daarna pas vergrijzen. 

Belangrijkste eigenschappen Eiken

 • Gebruik voor in de tuin als overkapping, schuur en eiken palen
 • Zeer hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse II
 • Eiken bevat looizuur, wat kans geeft op zwarte vlekken
 • Eiken kan veel noesten bevatten
 • Goed bewerkbaar en valt goed te lijmen
 • Levensduur van 20-25 jaar

 

Red Cedar is in veel verschillende kleuren leverbaar en heeft een zeer lange levensduur 

Red Cedar heeft duurzaamheidsklasse II. Dit houdt in dat het een levensduur van minimaal 25 jaar heeft.

Red Cedar staat bekend om de grote kleurvariatie die het verse hout kan vertonen. Licht geelbruin, rozebruin, zalmkleurig en chocoladeachtig bruin komt voor. In Red Cedar kunnen afwisselend donken en lichtgetinte banen voorkomen. In kwaliteit is het donkere en lichte Red Cedar hetzelfde.

Red Cedar is zowel met de hand als machinaal makkelijk te bewerken.Onbehandeld Red Cedar dat aan daglicht en aan weer en wind wordt blootgesteld, verweert vrij snel en krijgt een grijsachtige kleur. Gezien de duurzaamheid en stabiliteit kan Red Cedar gebruikt worden voor alle mogelijke constructies zowel binnen als buiten. 

Belangrijkste eigenschappen Red Cedar

 • Gebruikt als gevelbekleding, tuinhekken of boeidelen
 • Zeer hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse II
 • Red Cedar is een zeer zachte houtsoort, waardoor er snel beschadigingen ontstaan
 • Moeilijk te impregneren, erg licht in verschillende kleuren verkrijgbaar
 • Levensduur van 25 jaar (of meer)

 

Lariks of Douglas is zeer sterk hout, duurzaam en betaalbaar!  

Zoekt u een robuuste betaalbare oplossing voor uw bouwwerk kies dan voor Lariks of Douglas hout.

Het Lariks- en Douglashout wordt gemengd gekapt in de bossen, omdat het dezelfde kleur en eigenschappen heeft, wordt het daarom ook gemengd door ons gebruikt. Hout is van nature al erg duurzaam en de duurzaamheid wordt door het impregneren vele malen verlengd. Tevens is het impregneren bevorderlijk voor het kleurbehoud.

Het Lariks- en Douglashout heeft een mooie structuur en is een product waar u jarenlang plezier van zult hebben.

Belangrijkste eigenschappen Lariks/Douglas

 • Zeer taai (hard)hout, daarom uitstekend geschikt als lange balken
 • Geschikt voor grote gebouwen zoals schuren, verblijven, paardenstallen enz.
 • In sommige gevallen kans op enkele millimeters krimping, na impregnatie hout
 • In sommige gevallen, door werking van het hout, kans op kleine kieren en scheuren
 • Hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse III
 • Levensduur van 10-15 jaar

 

Vuren Rabat is makkelijk verwerkbaar, licht en zeer goedkoop!

Een ideale gevelbekleding voor houten schuren, tuinschuren en houten bergingen.

Geïmpregneerd rabat is een makkelijke verwerkbaar product welke een strakke uitstraling heeft en redelijk licht is. Door de lage prijs van aanschaf t.o.v. de andere soorten hout wordt dit hout veel toegepast.

Het hout wordt standaard geïmpregneerd geleverd waardoor het een groene/bruine kleur heeft. Met de tijd gaat dit, onbeschilderd, vergrijzen. Uiteraard kunt u het ook zwart beitsen.

De dikte van het rabat is 19 mm. Het rabat is verduurzaamd middels drukimpregnatie en heeft daardoor ook duurzaamheidsklasse III (verduurzaamde versie). Dit staat voor een levensduur van circa 10-15 jaar. Wanneer u het hout goed behandeld door de tijd heen kunt u de levensduur aanzienlijk verlengen.

 

Belangrijkste eigenschappen Vuren Rabat

 • Zeer makkelijk verwerkbaar, licht van kleur met een strakke uitstraling
 • Lage prijs in aanschaf
 • De verduurzaamde versie van Vuren Rabat valt in duurzaamheidsklasse III
 • Levensduur van 10-15 jaar (bij goede behandeling kan levensduur aanzienlijk verlengd worden